Arıza tespit cihazı, olarak da adlandırılan OBD tarayıcı, adından da anlaşılacağı gibi, arabanız için bir teşhis tarayıcısıdır. Cihaz, OBD portu ve bir OBD kablosu (gerekirse) ile aracılığıyla araca bağlanır. Araç arıza tespit cihazı, kontrol ünitelerinin ve yerleşik elektroniklerin veri belleğine erişir ve bunları değerlendirir veya analiz eder.
Arıza tespit cihazları, bu amaçla, arızaların tespiti için gerekli olan araç elektroniğinden saklanan veriler değerlendirilir. Gerekirse, daha sonra hata kodları oluşturulur, ancak bunlar daha sonra internet veritabanlarında vb. sağlanan bilgiler kullanılarak analiz edilmelidir. Bunun nedeni, bir araba kodu okuyucusunun genellikle size yalnızca hata kodlarını söylemesi, bunun ne anlama geldiğini söylememesidir. Bu nedenle arıza tespit cihazı çok önemlidir.
Arıza Tespit Cihazı Nedir?
OBD tarayıcı olarak da adlandırılan bir araç teşhis aracı, adından da anlaşılacağı gibi, arabanız için bir teşhis tarayıcısıdır.
Araç tanı testi, aracınızın çeşitli bilgisayar sistemleri ve bileşenlerinin dijital analizidir. Modern araçlar, insanların farkında olabileceğinden çok daha fazla dijitalleştirilmiştir. Özel yazılım, aracınızın motoru çalıştırıldığında çeşitli özellikleri izlemek ve daha sonra bir araç teşhis testi sırasında toplanabilecek ve analiz edilebilecek veri raporları oluşturmak için çalışır.
Araç Arıza Tespit Cihazlarının Mantığı Nedir?
Araç arızaların tespiti için gerekli olan araç elektroniğinden depolanan veriler değerlendirilir. Gerekirse, daha sonra hata kodları oluşturulur, ancak bunlar daha sonra internet veritabanlarında vb. sağlanan bilgiler kullanılarak analiz edilmelidir.
Bunun nedeni, bir araba kodu okuyucusunun genellikle size yalnızca hata kodlarını söylemesi, bunun ne anlama geldiğini söylememesidir.
Modern araçların büyük çoğunluğu, her zamankinden daha fazla bilgisayarlı ve doğruyu söylemek gerekirse, bu iyi bir şey. Aslında, bu bilgisayarlaştırma, aracınızı optimum çalışma düzeninde tutmak için otomobillerin kendi kendine çalışan teşhis testleri ile kapsamlı bir şekilde kontrol edilmesini sağlar. Bu testler, gerçekten tehlikeli hale gelmeden önce bileşenleri ve bir otomobilin entegre sistemlerini hatalar veya arızalar açısından tarayabilir.
Araç tanı testi, aracınızın çeşitli bilgisayar sistemleri ve bileşenlerinin dijital analizidir. Modern araçlar, insanların farkında olabileceğinden çok daha fazla dijitalleştirilmiştir. Özel yazılım, aracınızın motoru çalıştırıldığında çeşitli özellikleri izlemek ve daha sonra bir araç teşhis testi sırasında toplanabilecek ve analiz edilebilecek veri raporları oluşturmak için çalışır. Araç tanı testleri, motor, şanzıman, yağ deposu, gaz kelebeği ve daha pek çok bileşenle ilgili sorunları kontrol etmek için aracınızın bileşenlerini ve sistemlerini tarar.
Araç teşhis testleri, tipik olarak, bir aracın gösterge panosu bir "motoru kontrol et" sinyali veya başka bir uyarı ışığı aydınlatması gösterdiğinde gerçekleştirilir. Araç arıza tespit cihazıı ayrıca düzenli bakım randevularının bir parçası olarak da gerçekleştirilebilirler.
Araçta bulunan sensör ve bağlantılardan gelen arıza bilgileri, taşıt ECU’daki (Elektronik Kontrol Ünitesi) deki hafıza kısmına kaydedilir. Aracın ECU soketine, cihaz giriş ucu takıldıktan sonra kontrol edilecek kısım programdan seçilir ve hafızadaki bilgiler cihaz yazılımı sayesinde bilgisayar ekranında görülür.
Arıza Tespit Cihazı Nasıl Kullanılır?
OBD, Yerleşik Teşhis anlamına gelir. Cihaz, sözde OBD portu ve bir OBD kablosu (gerekirse) aracılığıyla araca bağlanır.
Araç teşhis testleri, doğru bir şekilde okumak için belirli cihazlar ve uzmanlık gerektirdiğinden, çoğu test mekanik veya bayi mağazalarında gerçekleştirilir. Bununla birlikte, uygun bilgi ve donanıma sahipseniz, evde araç teşhis testi de yapabilirsiniz.
Araç arıza tespit cihazı, araç teşhis aracı daha sonra kontrol ünitelerinin ve araç elektroniğinin veri belleğine erişir ve bunları değerlendirir veya analiz eder.